Julkaisut

Hengittäköön Jumala meissä ja meidän keskellämme,  jotta näemme pyhän toistemme kasvoissa.

Laulakoon Kristus meissaä ja meidän keskellämme, jotta aavistamme armon tuoksun arjessamme.

Tanssikoon Pyhä Henki meissä ja meidän keskellämme, jotta löydämme kauneuden, hyvyyden ja omastamme jakamisen ilon

(Tie vie, pyhä kantaa 2010)

 

Pöytä katettu kaikille kirja etenee vuodenaikojen, pyhän ja arjen rytmissä. Kirja kutsuu yhteisen pöydän ääreen, ilon ja toivon ilmapiiriin. Samalla se muistuttaa myös toisenlaisesta todellisuudesta: emme voi sulkea silmiämme ajan haasteilta.

Lähimmäisenrakkaus, oikeudenmukaisuus, suvaitsevaisuus ja vastuu muista ovat Askolall
e tärkeitä teemoja. Ihmisen hätään on vastattava, on oltava armon asialla, jotta Pyhä voisi hipaista monia.

Viisas, ihmisläheinen piispa kannustaa liittymään hyvyyden ketjuun ja asennoitumaan rakastavasti muita kohtaan. Jumalan kaunein sana jokaiselle on: Tervetuloa.

Irja Askola
Pöytä katettu kaikille
Kirjapaja 2016

 

Piispa Irja Askolan teos koostuu proosarunoista ja suorasanaisista pohdinnoista. Piispa avaa tuoreesti kirkon uskon sisältöä ja puhuu avarasta armosta: Jumala toivottaa jokaisen ihmisen tervetulleeksi. Kirjan tekstit viestivät levollisuutta ja lohdutusta, niissä on kepeyttä ja leikkimielisyyttä. Niissä kuuluu myös selkeitä äänenpainoja, jotka kehottavat työhön tasa-arvon ja lähimmäisenrakkauden puolesta. Uskon horisontti kantaa yli totunnaisten rajojen. On vain katsottava toisin, myötätunnon kautta. Keskellä arkista elämää Pyhä on mukana, hipaisee ja kutittelee odottamatta; hän on kanssamme piilosilla. Teoksessa on taiteilija Christer Åbergin kuvitus. 

Irja Askola
Pyhän kanssa piilosilla
Kirjapaja 2014

 

Mitä tapahtuu, jos peilaamme elämäämme Raamatun henkilöitä, sen opetuksia ja pelastushistorian suuria tapahtumia vasten? Silloin saattaa käydä, että Pyhän Kirjan kertomukset alkavat puhua juuri meille ja meistä; ne muuttuvat omaksi kertomukseksemme. Hengitämme sisään pyhyyden lempeää tuulahdusta – hengitämme ulos omaa ahdistustamme, omaa huolekkuuttamme ja maailman hätää.Irja Askola pukee sanoiksi tällaista vuoropuheluaan Jumalan Sanan kanssa. Hän kirjoittaa kirkkovuoden kulkuun liittyen rukouksia ja runoja, joista kuvastuvat ihmisen ikiaikainen kaipaus, elämän monet värit ja säröt ja sirpaleisiinkin kätkeytyvä siunaus. Tekstit on kirjoitettu minä- tai me-muotoon, ja lukijan on helppo samastua niihin. Rukoukset ja runot tempaavat mukaansa. Niiden valttina on raikas ajankohtaisuus ja samalla syvä uskon ymmärrys.

Irja Askola
Tie vie, pyhä kantaa
Rukousta ja runoa kirkkovuoden mittaan
Kirjapaja 2011